Frisse houmous met gepofte knoflook
Benodigdheden (4p):
-1 bol knoflook
-2 el olijfolie + 2 tl
-1 bik kikkererwten (400 gr)
-2 tl gemalen komijn
-1 tl zout
-40 gr ongezouten cashewnoten
-20 gr sesamzaad
-2 tl sesamolie
-1 citroen, sap
-1 limoen (schoongeboend)
-1/2 bake koriander (a 15 gr)
-2 el olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal 1 teen knooflook uit de bol en houd deze apart. Snijd het bovenste kapje van de bol en zet hem in de ovenschaal. Besprenkel met 1 el olie en laat hem 30 minuten in de oven staan.
Spoel de kikkererwten af met koud water en laat uitlekken. Schep de kikkererwten in de keukenmachine en maal ze fijn met 1 el olie en de komijn. Wip met de punt van een mes de gepofte tenen uit de bol. Laat de machine draaien en voeg de gepofte tenen en de rauwe teen knoflook en het zout toe.
Maak de sesampasta: maal in de keukenmacgine de cashewnoten met sesamzaad. 2 tl olijfolie en 2 tl sesamolie. Voeg de sesampasta met het citroensap toe aan de kikkererwtenpuree. Breng op smaak met peper en zout.
Rasp de groene schil van de limoen. Schep de houmous in een kommetje en meng de koriander en het limoenrasp erdoor. Besprenkel met 2 el olie. Lekker met Turksbrood of breekbrood.