Taart met spinazie en feta
Benodigdheden:
-100 gr pijnboompitten
-5 eieren
-300 gr fetakaas
-50 gr cheddar of goudse kaas
-gedroogde oregano
-1 citroen
-klontje boter
-400 gr spinazie, jonge, gewassen
-1 pakje filodeeg (270 gr)
-cayennepeper
-1 hele muskaatnoot
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan terwijl je ze af en toe omschudt.
Breek de eieren in een mengkom en verkruime de feta erbij.
Rasp er de cheddar over. Doe er een snufje zwarte peper bij, een paar mespunten oregano, de geraspte schil van de citroen en een scheut olijfolie.
Voeg hierbij ook de lichtgebruinde pijnboompitten bij en roer alles goed door elkaar.
Zet de koekenpan met een beetje lijfolie en een klontje boeter terug op het vuur en doe de helft van de spinazie erin. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende gelonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.
Haal intussen het filodeeg uit de koelkast. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op je werkvlak, kwast het in met een klein beetje olfijolie, maak er een prop van, vouw weer uit en leg het opnieuw plat neer.
Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is.
Kwast het deel in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op.
Herhaal dit nog 2 keer zodat je 3 lagen hebt. Het maakt niet uit als er hier en daar een scheurtje in zit.
Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en raso er een halve bol nootmuskaat bij. Meng alles goed.
Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in een lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de randjes van de pan, giet er het eiermengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw overhangende radnjes deel losjes over de vulling heen.
Zet de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem aan te zetten en hem vervolgens 18-20 minuten bovenin de hete oven.