Basissaus met karamel

Benodigdheden:
Voor 3-4 eetlepels karamel:
- 200 gr suiker
- (4 el water)

Karmel maken ken met en zonder water. De techniek zonder water vraagt meer handigheid. Met water is de kans van slagen groter. Voeg 1 el water op 50 gram suiker toe.
De suiker lost niet helemaal op, het ziet er uit als een gladde witte pasta.
Verwarm het suikermengel langzaam totdat de suiker helemaal is opgelost.
Laat het mengsel daarna borrelen en veeg de zijkanten van de pan met ene vochtig kwastje schoon, zodat zich daar geen suikerkristallen kunnen vormen.
Let goed op, zodra de siroop zachtjes begint te borrelen en de kleur donkerder wordt, draai de pan dan voorizchtig rond. Roer niet!
De karamel zal van licht goude naar een diepe mahonie kleur veranderen. Karamel kan iets langer doorkoken zodra je deze van het vuur afhaalt. Haal hem daarom iets eerder van het vuur af.
Zet de pan eventueel in een bakje met koud water om het kookproces te stoppen.
Dit zorgt er wel voor dat de karamel snel hard wordt, als je hem langzaam verwarmt wordt deze weer vloeibaar.

Dit is pure karamel die hard wordt.

Rating: 2.8653366583541 sterren
401 stemmen