Benodigdheden (4p)
(Je kunt dit gerecht eventueel sneller maken met kant en klare dimsum uit de vriezer)
-2 kippenpoten
-1 stengel bleekselderij, grofgesneden
-1 ui, grof gesneden
-1 winterwortel grof gesneden
-1 rode paprika, zaden verwijderd, grof gesneden
-15 cm gemberwortel, in plakjes van 1 cm
-2 stengels citroengras, gekneusd
-5 blaadjes citroenblad (te koop bij toko, vaak diepvries, anders rasp van 1 limoen)
-2 el zonnebloemolie
-1 sjalotje, fijngesneden
-1 teentje knoflook, geperst
-50 gr shiitake, in stukjes
-1/2 tl chinees vijfkruidenpoeder (toko)
-12 diepvries wontonvellen van 8x8 cm, ontdooid
-sap van 1/2 citroen, + 4 dunne partjes
-2 bosuitjes, in dunne ringetjes

Snijd de kippenpoten op het gewricht in tweeën. 
Doe ze in een ruime pan en breng ze met 1 1/2 liter water, de selderij, ui, wortel, rode peper, gember, het citroengras en citroenblad tegen de kook aan. Laat de kip 45 minuten. zachtjes koken in de bouillon.
Neem de kip met een schuimspaan uit de pan en laat ze ongeveer 15 minuten afkoelen in een vergiet.
laat de bouillon op zacht vuur doorkoken.

Pluk het gare kippenvlees van de poten.
Snijd 50 gram van de kip in stukjes en bewaar de rest voor een ander gerecht.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de sjalot en de knoflook zachtjes in ongeveer 3 minuten.
Voeg de shiitake toe en bak deze een paar minuten mee. Roer het kippenvlees erdoor en breng op smaak met het vijfkruidenpoeder, zout en peper. 
Schep alles uit de pan en laat 15 minuten afkoelen.

 

Leg voor de dimsum de 12 deegvelletjes naast elkaar op je werkvlak en schep in het midden 1/2 el van het kipmengsel.
Bestrijk het deeg rondom de vulling met een beetje water en vouw et velletje dubbel tot een driehoek. Bestrijk de zijpunten met water, vouw ze naar elkaar toe en druk ze goed op elkaar..
Bewaar de dimsum op bakpapier afgedekt met een vochtige theedoek in de koelkast..
Zeef de bouillon, laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Breng de bouillon aan de kook in een ruime pan. Breng op smaak met zout, peper en limoensap. Doe de dimsum in de bouillon en kook ze in ongeveer 5 minuten gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel ze over diepe borden. Schep de bouillon erover en garneer met bosui en een dun partje limoen.