Crèma catalana met sinaasappel-vijgenpartjes

Benodigdheden (4p):
-1 sinaasappel, geschild
-2 el dessertwijn
-4 gewelde vijgen met vanille smaak
-1 vanille stokje, merg
-500 ml volle melk
-4 eidooiers
-150 gr suiker
-1/2 tl kaneel

Snij de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit.
Vang het sap op en voeg de wijn toe.
Schep de sinaasapppel- en vijgenpartjes door het wijnmengsel en marineer dit tot gebruik in de koelkast.

Breng in een pan met de melk het vanillestokje en het vanillemerg tegen de kook.
Draai het vuur laag en laat de melk 15 minuten intrekken.

Mix de eidooiers met 100 gr suiker en de kanlee dik-romig.
Schenk de melk door een zeef in een dun straaltje op het eiermengsel.
Blijf kloppen.
Doe dit eimengsel in een pan, verwarm het op een zo laag mogeloijk vuur of au-bain-marie, al roerend in ongeveer 15 minuten tot een gebonden vla.
Schenk de vla in 4 soufrébakjes en laat hem afkoelen.

Zet de bakjes afgedekt in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de ovengrill op de hoogste stand, bestrooi de puddinkjes met de resterende suiker en zet onder de ovengrill tot de suiker lichtbruin is.
Serveer direct met de vruchten.

Rating: 2.8717948717949 sterren
429 stemmen