Vijgentaartje met korianderijs
Benodigdheden (8 stuks):
Voor korianderijs:
-250 ml melk
-500 ml room
-300 gr suiker
-1.2 vanillestokje, merg
-2 limoenen, geraspt
-1/2 tl korianderzaad
-2 grote bossen koriander
Voor het deeg:
-100 gr bloem
-75 gr poedersuiker
-100 gr gemalen amandelen
-1 vanille stokje, merg
-2 limoenen, geraspt
-zout
-1 ei
-1 eidooier
-200 gr roomboter, koud
Voor de franipane
-150 gr boter
-150 gr poedersuiker
-2 eieren
-1 eidooier
-150 gr gemalen amandelen
-1/2 citroen, sap
-25 ml amaretto
-zout
Voor de vulling:
-8 grote vijgen
-vloeibare honing
-1/2 citroen, sap
Begin minimaal een halve dag van te voren met het maken van het ijs.
Breng de melk, de room, de suiker, het vanillemerg, de geraspte limoenschil en het korianderzaad aan de kook.
Neem de pan van het vuur en laat de bossen koriander hier 1 uur in trekken.
Zeef daarna het mengsel en breng het net tegen de kook aan.
Klop in een grote kom de eidooiers en giet het in een dun straaltje in het roommengsel hierbij onder voortdurend roeren.
Verhit het mengsel tot ongeveer 70 graden (controleer dat met een digitale kookthermometer).
Laat het mengsel afkoelen en draai het in een ijsmachine tot ijs.
Verwarm de oven voor tot 170 graden.
Meng alle droge ingrediënten voor het deeg.
Voeg het ei,de eidooier en de boter toe.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Beter nog om je deeg 1 dag van te voren te maken.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de frangiane en de vulling op kamerteperatuur zijn.
Meng de boter, het zout en de poedersuiker.
Roer de eieen en de dooier erdoor, dan de amandelen, het citroensap en als laatste de likeur.
Snijd de vijgen in dunne plakjes.
Meng de honing en het citroensap door elkaar.
Rol het deeg uit en bekleed 8 minivlaaivormpjes van ongeveer 8 cm doorsnede met het deeg.
Verdeel hierover een dun laagje frangipane. Schik hierop de plakjes vijg in een waaiervorm en strijk de plakjes met een kwastje met de honing-citroenmengsel.
Bak de taartjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar.
laat ze afkoelen tot lauw en neem ze uit de vormpjes.
Serveer ze lauwwarm met een mooie quenelle korianderijs.