Gebakken eendenborst met cannelloni met paddenstelen en soja-honingsaus

Benodigdheden (4p):
Zoete appelblokjes:
-100 gr suiker
-4 appels, in kleine blokjes
-50 ml appelsap
cannelloni met paddenstoelen:
-600 gr wilde paddenstoelen, in twee delen
-1 kleine ui, gesneden
-50 gr boter
-200 gr eendengehakt (poelier)
-1 kleine ui
-1/4 tl tijm
-12 gr spinaziebladeren
Soja-honingsaus:
-400 ml kippenfond
-30 ml sojasaus
-30 ml honing
Eendeborst:
-4 eendenborsten
-2 el olijfolie
-zout en peper

Verhit 2 el koud water met de suiker in een kleine pan op middelhoog vuur. Laat de suiker lichtbruin worden in 8 tot 12 minuten).
Het suikerwater zal eerst borrelen en wit zijn maar zodra het de juiste tempratuur bereikt zal de kleur zeer snel bruin worden, laat het vooral niet te donker worden.
Bak de appelblokjes mee voor 1 minuut, schenk de appelsap erbij en draai het vuur laag. Laat dit alles 5 minuten koken en laat de karamel daarna afkoelen

Fruit de ui in 5 tot 6 minten in een beetje boter op middelhoog vuur. Voeg de tijm en de paddenstoelen toe en bak ze 4 minuten mee. Neem ze van het vuur en  roer het rauwe eendengehakt er doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Leg de spinaziebladeren enkele seconde in koud water, dep ze droog en leg ze op een werkplank.
Leg ene gedeelte van het gehakt-mengsel op het blad en rol deze op. Doe dit ook met de andere spinaziebladeren.

Breng de fond, de sojasaus en de honing aan de kook en laat het inkoken tot een stroperige jus, breng op smaak met peper.

Verwam de oven voor op 180 graden en bak de paddenstoelen cannelloni 8 tot 12 minuten gaar in de oven.

Breng de eendenborst op smaak met peper en zout en schroei ze dicht op een hoog vuur. Laat ze 3-4 minuten bakken en draai ze dan voor gedurende 2 minuten om (afhankelijk van de afmeting).
Haal de eendenborst van het vuur en laat ze 5 minuten rusten in het aluminiumfolie (losjes om de vleessappen te verzamelen).
Roer dit sap bij de jus voor extra smaak.

Neem een grote koekenpan en laat deze droog heet worden, totdat de rook er bijna vanaf komt, doe dan pas de olie in de pan en schroei hierin de rest van de paddenstoelen. Breng in de pan op smaak met peper en zout.

Serveer de eendenborst met jus, cannelloni, de paddenstoelen en garneer met de karamel appelblokjes

(Topkoks voor thuiskoks)

Rating: 2.9507389162562 sterren
406 stemmen