Basisrecept vanillecake
Benodigdheden (12p):
-250 gr ongezouten boter, kamertemperatuur en extra om in te vetten
-250 gr fijne kristal suiker
-1 vanille stokje, merg
-5 eieren
-85 gr bloem
-100 gr volle griekse yoghurt
-20 gr zelfrijzend bakmeel
-3 el halfvolle melk
-1/4 tl zout
Voor de siroop:
-250 gr fijne kristal suiker
-1/2 vanille stokje, merg
Verwarm de hete luchtoven voor op 160 graden.
Vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier.
Klop de boter, de suiker, het vanillemerg en het zout romig en luchtig met een mixer>
Mix de eieren er één voor één door het beslag.
Zorg dat het ei goed is opgenomen door het mengsel voordat je de volgende er door klopt.
Voeg als het beslag te vochtig is, 1 el bloem toe en mix de yoghurt erdoor.
Roer met een metalen lepel de bloem en het bakmeel door het beslag en roer ten slotte de melk erdoor.
Verdeel het beslag over de vorm en bak hem 80 minuten in de oven.
Maak intussen de siroop.
Verwarm 50 ml water met de suiker en het vanillemerg.
Roer tot de suiker is opgelost en neem de pan van het vuur.
Neem de cake uit de oven en controleer of deze gaar is.
Laar 30 minuten in de vorm afkoelen.
Prik de cake over de gehel oppervlakte met een sateprikke tot de bodem in.
Schenk de siroop over de cake.
laat volledig afkoelen en verwijder de vorm en het bakpapier.
Wikkel de bake in bakpapier en vershoudfolie en bewaar deze maximaal 3 dagen op kamertemeratuur of vul en bekleed de cake direct.