Spanakopita: spinaziepasteitjes met munt en feta
Benodigdheden (12-18p):
-500 gr spinazie
-1 el olijfolie
-1/2 ui, fijngesneden
-2 bosuitjes, fijngesneden
-100 gr griekse feta
-1 ei
-1 el fijngesneden Griekse Kefalotiri of Parmezaanse kaas
-snufje versgeraspte nootmuskaat
-2 el fijn gesneden munt
-6 vellen fillodeeg
-100 gr boter, gesmolten
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de blaadjes, verwijder de dikke steeltjes en snijd ze fijn.
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui hierin zonder te laten verkleuren.
Voeg de spinazie pluk voor pluk toe en laat dit slinken.
Doe dit over in een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht eruit.
Doe samen met de bosui terug in de pan en schep dit nog 1 minuut om.
Laat dit afkoelen.
Verkruimel de feta boeven een kom en prak deze grof met een vork.
Meng er de eieren, de kaas, het spinaziemengsel, de nootmuskaat, de munt en zout en peper naar smaak toe.
Rol de vellen filodeeg ui en snijd de stapel overlangs in repen van 7-8 cm breed.
Bestrijk de bovenste laag met gesmolten boter.
Schep een volle theelepel van het spinaziemengsel op het uiteinde van het filodeeg en klap hier de hoek schuin over, zodat een driehoekige vorm ontstaan.
Klap dit weer schuin om en vouw zo de hele reep op, zodat je een driehoekig pasteitje krijt.
Maak zo alle spanakopita.
Berstrijk de pasteitjes aan de onderkant met boter en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin en knapperig.