Benodigdheden (16 stuks):

- 300 gr bloem (+ e el om te bestuiven)
- 1 tl zout
- gr koude boter
- 3 eieren
- middelgrote ui
- 2 tenen knoflook
- 50 gr serranoham (plakjes)
- 15 gr platte peterselie
- 1 el olijfolie
- 150 gr rundergehakt
- 100 ml trapistenbier (kan je ook vervangen door witte wijn)

Zeef de bloem en het zout boven een kom. 
Snijd de boter in blokjes en voeg toe.
Kneed met de vingertoppen tot een kruimig deeg. Voeg 1 el koud water toe en kneed goed door tot een samenhangend en soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten

Kook ondertussen 2 eieren in 8 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water en laat afkoelen.

 

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de ham en de peterselie fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook in 3 minuten. 
Voeg het gehakt toe en rul dit 3 minuten. Voeg de ham, peterselie en het bier toe en laat dit 10 minuten stoven.
Beng op smaak met peper en zout.

Pel ondertussen de eieren, snijd fijn en voeg toe aan het gehaktmengsel.

Verwarm de oven voor op 225 graden. neem het deel uit de koelkast en kneed dit kort door. Bestuif het werkblad met de 2 el bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van 3 mm dik.

Steek met een uitsteekrondje 16 rondjes uit het deeg. verdeel het gehakt mengsel erover. Vouw voorzichtig dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork.

Splits het laatste ei en klop de eidooier los (het eiwit wordt niet gebruikt). Bestrijk de empanadas ermee. Verdeel over met een bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in circa 15 goudbruin en gaar.