Citroentaart
Benodigheden (6p):
Harde wenerdeeg (een dag van te voren)
-700 gr bloem
-300 gr witte basterdsuiker
-400 gr zachte boter
-2 eieren
-eierdooier (voor het bestrijken)
Vulling
-2 blaadjes gelatine
-1 dl citroensap
-4 eieren
-140 gr suiker
-1,2 dl crème fraîche
Plaats een deegvlinder in de keukenmachine (planeetmenger) en klop de boter en suiker door elkaar. Voeg de gezeelfde bloem toe. Kneed door en voeg op het laatste de eieren toe.
Laat een nacht rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rol de volgende dag het deeg uit tot een plak van 3 mm dikte op een bebloemde werkbank. Bekleed hiermee een beboterde springvorm. Leg huishoudfolie over het deeg heen en vul het met spliterwten en bonen (dit is een plasticfolie en kan in een heteluchtoven tot 180 graden gebruiktworden).
Knoop het folie met inhoud dicht, dan kan het als een zakje na het bakken in een keer uit de vorm worden gehaald.
Het gewicht van het zakje zorgt ervoor dat de bodem niet rijst, maar wel gaar en krokant wordt. Bak de bodem in 20 minuten af en in een voorverwarmde oven van 160 graden. Bestrijk daarna met eigeel en bak nog 5 minuten in de oven.
Verwarm de oven voor op 95 gaden.
Week de blaadjes gelatine in koud water. Verwarm het citroensap en los hierin de uitgeknepen gelatine op.
Meng de crème fraîche, suiker, eieren en het citroensap door elkaar met een garde en passeer het mensgel door een fijne zeef.Giet het mengsel op de voorgebakken taartbodem. Plaats het geheel in een oven van 95 graden (hete luchtfunctie ingeschakeld) en laat in ca. 55 minuten stollen.
Haal uit de oveb, laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar n de koelkast.
Bestrooi de taart direct voor het opdienen met poedersuiker.