Chocoladetaart van patisserie Holtkamp

Benodigdheden (6-8p):
Voor het Chocoladebeslag
-110gr boter
-35 gr poedersuiker
-5 eierdooiers
-snufje zout
-90 gr gesmolten pure chocolade
-175 gr eiwit
-150 gr fijne tafelsuiker
-110 gr gezeefde bloem
Voor de Chocolademousse
-150 ml melk
-200 gr pure chocolade
-0,25 dl water
-75 gr suiker
-1 ei
-4 eierdooiers
-snufje zout
-10 gr poedergelatine
-0,6 dl water
-8,5 lobige slagroom, gezoet met suiker
Voor de ganache
-1 dl slagroom
-2 dl melk
-20 gr suiker
-0,4 dl glucosesiroop
-430 gr pure chocolade
-40 gr roomboter
-cacaoboter

Klop voor het chocoladebeslag de boter, de poedersuiker, eierdooiers en het zout tot een luchtige masa. Voeg de gesmolten chocolade toe. Deze mag niet warmer zijn dan 37 graden. Controleeer dit met een keukenthermometer. Klop vervolgens het eiwit luchtigin een vervrije schaal en boeg gelijkdelijk de tafelsuiker toe. Spatel eerst het stijfgeklopte eiwit en dan de gezeelfde bloem voorzichtig door de boter-eierdooier. Schep het beslag in een ingevette taartvorm met een doorsnede van 25 cm en bak de taart ongeveer 40 min in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Smelt voor de chocolademousse de chocolade in de kokende melk. Kook het water met de suiker gedurende 2 minuten. KLopt het e, de eierdooiers en het zout luchtig, voeg de hete suikersiroop toe, klop tot een taaie masa. Laat de gelatine in 0,25 dl water stijf worden en smelt de massa op een laag vuur.
Roer de gesmolten gelatine door het eier-suikermengsel, voeg de chocoladesaus toe.
Spatel de massa geleidelijk door 7 dl van de lobbige, gezoete slagroom en schep de chocolademousse in een taartvorm.
Snijd van de chocoladecake een plan van anderhalve cm af en dek de mousse er mee af.
Zet de taartvorm 12 uur in de vriezer, stort de taart vervolgens op een serveerschaal,. Verdeel de overgebleven slagroom over de zij- en bovenkant van de taart.
(de resterende cake wordt in dit recept niet gebruik en kan worden ingevroren).

Kook voor de ganache de slagroom met de melk, de suiker en de glucosesiroop.

Haal de pan van het vuur en voeg de chocoaldemasse snel en dun uit op een bevrorenplaat van -20 graden en snijd in stroken. Licht deze met behulp van een plamuurmes en vouw deze om de taart. Bestrooi de taart licht met cacaupoeder.

Rating: 2.866323907455 sterren
389 stemmen