Sabayon

Benodigdheden (6p):
-1 bakje aalbessen
-130 gr poedersuiker
-1 bakje frambozen
-6 eidooiers
-200 ml witte dessertwijn (of champagne)
-1/2 limoen, geperst
-2-3 meringues

Ris de aalbessen boven ene pan van de takjes af en strooi er 1 el poedersuiker over.
Doe er 100 ml water bij en breng het op hoog vuur aan de kook.
Laat dit 5 minuten doorkoken>

Voeg de frambozen en de bramen toe (maar hou er een paar apart voor de garnering), en kook ze 2 minuten mee.
Schep het warme fruit om en neem de pan van het vuur.

Klop de eidooiers in een hittebestendige kom met de mixer, voeg daar de rest van het poedersuiker bij, tot een bleek en romig mengsel.

Maak een au-bain-marie: breng een pan waar een kom met eidooiers in past met een laag water aan de kook.
Daai het vuur laag en ze de kom op de pan.
Schenk al kloppend de witte wijn en het limoensap in de kom en verwarm het dooiermengsel zachtjes.
Blijf voordurend met de mixer kloppen tot het mengsel dikker wordt en verandert in een luchtige, lauwwarme crème.

De Sabayon is klaar als de schuimige saus aan de spatel blijft 'hangen' en er dan zachtjes als een lint vanaf loopt.

Neem de kom van de pan en blijf kloppen tot de sabayon is afgekoeld.
Dat gaat sneller door de kom in een bak ijswater te zetten.

Schep de sabayon in glazen coupers of dessertglazen.

Schep de helft van het fruit erop en zet de schaaltjes tot gebruik ik in de koelkast.

Breek vlak voor het serveren de merengues in stukjes en verdeel ze met het resterende fruit over de schaaltjes.

Voor het maken van een zoete gratin: Klop 2 eiwitten stijf, spatel voorzichtig door de afgekoelde sabayon.
Zet de schaaltjes 3 minuten onder de grill zodat de bovenkant bruin kleurt.