Calcioni met amandelijs

Benodigdheden (4p, ong 1 l ijs en ong 15 calcioni):
Voor het amandelijs:
-1 volle liter melk
-4 el maïena
-300 gr suiker
-250 gr fijngemalen amandelen
Voor het deeg:
-1 ei
-3 1/2 el suiker
-1 el zonnebloemolie
-150 gr bloem
Voor de vulling
-250 gr kikkererwten (1 nacht geweekt)
-100 ml zoete dessertwijn
-75 gr fijne walnoten
-2 el honing
-2 tl knalee
-1 sinaasappel, geraspt
-1 l arachideolie

Breng tweederde van de melk aan de kook.
Roer de maïzena los met de overgebleven melk en suiker.
haal de pan van het viir en roer het maïzenapapje erdoor, zet de pan nu opnieuw op het vuur en blijf roeren tot de melk dikker wordt.
Roer de gemalen amandelen erdoorheen, laat afkoelen en zet onegveer 1 dag of nacht in de koelkast.

Zeef daarna de melk door een fijne zeef.
Draai de amandelmelk in een ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzing van de machine tot ijs.
Heb je geen ijsmachine doe de amandelmelk dan in een schone diepvroesbak en zet ongeveer 4 uur in de vriezer en roer elk half uur om met een vork.

Meng het ei met 1 el suiker, zonnebloemolie en bloem tot een deeg.
Laat het deeg in folie 2 uur rusten buiten de koelkast.

Kook de kikkererwten aar in ongeveer 45 minuten, of tot ze heel zacht en gaar zijn (het hangt er ook van af hoe oud ze zijn).
Kook de dessertwijn in op een laag vuur tot 1-2 el. Giet de kikkererwten af, laat afkoelen en pureer in een keukenmachine of met een staafmixer met walnoten, honing, kaneel, sinaasappelrasp, de ingekookte 2el dessertwijn en de overgebleven 2 en halve el suiker.

Verdeel het deeg in ongeveer 15 balletjes en ongeveer 3 cm doorsnede.
Draao de balletjes door een pastamachine, met de machine op de laagste stand. Of rol de bolletjes met een roller uit tot 1 mm dikte.
Je hebt nu vierkant deeglapjes van ongeveer 8 cm.
Bewaar onder een vochtige theedoek.

Schep op het midden van ieder vierkantje 2 tl kikkererwtenvulling en vouw dubbel tot een driehoekje. Druk de zijkanten goed aan met de punten van een vork.

Verhit de arachideolie in een wok of een frituurpan op 180 graden of tot een blokje brood gourbruin kleurt.

Frituur de calcionu met 2 of 2 teelijk in ongeveer 2 minuten goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer het ijs met ongeveer 3 calcioni per persoon

Rating: 2.8571428571429 sterren
455 stemmen