Aardbeientaartjes
Benodigdheden (6p):
Voor het deeg:
-250 gr bloem
-75 gr witte basterd suiker
-mespuntje zout
-125 gr koude boter, in blokjes
-1 ei
Voor de vulling;
-1 vanilliestokje, in de lengte opengesneden
-300 ml melk
-1/2 citroen
-6 eierdooiers
-60 gr suiker
-100 gr abrikozenjam
-400 gr aardbeien, gehalveerd
6 ingevette vlaaivormpjes met diameter van 10 cm
Zeef boven een kom de bloem, de suiker en en het zout.
Meng met de vingertoppen snel de boter en het ei erdoor, zodat er er een stevig deeg ontstaat.
Wikkel het deeg in folie en leg het vervolgens minimaal een uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en druk dit uit in de vormpjes. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en bedek het deeg met aluminiumfolie. Vul de vormpjes met peulvruchten of speciale bakvulling en bak de taartbodems in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar.
Verwijder de peulvruchten en het folie en laat de taartjes afkoelen.
Schraap voor de vulling met een theelepel de zaadjes uit de vanillestokje.
Breng de melk met het vanillestokje en de zaadjes tegen de kook aan en laat dit ongeveer 15 minuten op laag vuur intrekken.
Verwijder het vanille stokje.
Boen de citroen goed schoon en rasp de gele schil eraf.
Klop in een kom de eierdooiers en de suiker met een garde tot een romige crème, die als een lint van de garde loopt.
Schenk de hete melk al roerend bij het dooiermengsel en schenk alles terug in de pan.
Breng de crème op een matig vuur aan de kook en roer goed met een lepel over de bodem van de pan tot de crème begint te binden (niet laten koken!)
Roer het citroenrasp erdoor.
Verdeel de crème over de taartbodems en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel.
Verhit de abrikozenjam in een pannetje en druk de warme jam door een zeef.
Bedek de crème met de aardbeien en bestrijk de aardbeien dun met de gezeelfde jam.