Diverse bereidingen van lam met coco balnc bonen, tomaat, basilicum, amandelen, lamsjus

Benodigdheden (4p):
-200 gr lamsbout
-300 gr lamsnek
-1 lamsrack (4 koteletten)
-200 gr witte bonen (cocoblancs)
-groentebouillon
-scheutje melk
-1/2 ui, gesnipperd
-2 tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes
-12 basilicumblaadjes, fijngesneden
-30 gr amandelschaafsel, geroosterd
-1 teentje knoflook
-1 mespunt colombo kerriepoeder
-boter
-olijfolie
-peper
-fleur de sel (zeezout)
Voor de lamsjus:
-1 kg lamsbotten
-2 tenen knoflook
-1 takje tijm
-1 ui, in stukken
-1/2 prei, in ringen
-1 tomaat, in stukken
-scheutje melk
-gekneusde peperkorrels
-olijfolie
-rode wijn

Zet de witte bonen, één nacht van te voren in de week.

Maak de lamsjus door de lamsbotten aan te braden in wat olijfolie samen met de knoflook, de tijm, ui, prei en de tomaat met enkele peperkorrels.
Blus dit af met een scheut rode wijn en voeg zoveel water toe dat alles net onder staat en laat het 3 tot 4 uur rustig trekken op een laag vuur.

Zeef de juf en laat dit inkoken tot 1/4 deel van de oorspronkelijke hoeveelheid (je kan dit meter met de steel van een pollepel).

Kook de witte bonen gaar in de groentebouillon. Pureer de helft van de bonen met een scheutje melk en wat olijfolie en druk de massa door en zeef. Houd de resterende bonen even apart warm.

Snijd de lamsnek in stukjes en bak ze in boter met een halve ui, de kerrie en 1 teen knoflook. Voeg een beetje jus toe en stoof het geheel gaar.

Bestrooi de lamsbout met zout en peper en braadt hem rondom aan in de olijfolie met boter. Schuif de bout in een voorverwarmde oven van 165 graden en laat hem daarin 20 minuten garen (rosé). Dek hem daarna af met folie en laat de bout nog 10 minuten rusten.

Doe exact hetzelfde met de lamsrack maar laat deze slechte 12 minuten meegaren en vervolgens 10 minuten rusten. Daarna de lamsrack tracheren (in schuine plakjes snijden).

Maak het bord op met een lepel witte bonen puree als basis met daarop verschillende delen lamsvlees geschikt.
Garneer met de rest van de witte bonen, de tomatenblokjes, het amandelschaafsel en basilicumblad

(winelive)

Rating: 2.7741116751269 sterren
394 stemmen