Gravad lax met komkommersalade

Benodigdheden (24 stuks):
-400 gr zalmfilet, middenstuk
-18 gr suiker
-1 el scherpe mosterd
-1/2 citroen, geperst
-30 gr dille, fijngehakt
-1 komkommer
-100 ml kwark
-1 bakje tuinkers

Bereid dit 1 dag van te voren voor, het liefst zelfs 2 daen.

Bestrooi de zalm met 5 gr zout en 10 gr suiker.
Bestrijk de bovenkant met mosterd en druppel het citroensap erover.

Bedek de hele zalm met een laag gehakte dille (bewaar 1 el).
Leg de zalm in een schaal en dek af met plastic folie.
Leg er iets hards, bv andere schaal, of snijdplank, bovenop. Daar zet je gewicht op.
Zo blijft er gewicht op dezalm.

Je laat de zalm zo 2 dagen marineren.

Schil de komkommer en snijd hem door de lengte door midden.
Verwijder de zaadlijsten met een lepel en rasp het vruchtvlees.
Meng er 2 tl zout door en doe de komkommer in een zeef boven een kom.

Laat de komkommer een paar uur uitlekken.
Druk het laatste vocht er ook uit.

Roer de kwark, de rest van de suiker en de bewaarde dille erdoor.

Dep de onderkant van de gemarineerde zalm droog en leg de zalm met de dillekant naar boven op een snijdplank.
Snijd de zalm in 24 dunne plakken.

Leg op de amuselepels een beetje komkommersalade en een plakje zalm.
Garneer met de tuinkers.

Rating: 2.9350649350649 sterren
462 stemmen