Mergpijpjes
Benodigdheden (24 stuks):
-60 gr bloem
-65 gr zelfrijzend bakmeel
-6 eieren
-275 gr suiker
-15 gr citroenrasp
-400 gr boter + wat extra
-125 ml melk
-15 gr vanillesuiker
-1 kg marsepijn (1:1,5 of 1:2)
-100 gr chocolade
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zeef de bloem en het zelfrijzende bakmeel boven een stukje bakpapier.
Doe 5 eieren met 125 gr suiker en de geraspte citroenschil in een kom en verwarm het geen au-bain-marie tot ongeveer 40 graden.
Klop het mengsel met een keukenmachine of een handmixer in de hoogtse stand tot een koud en luchtig geheel.
Klop wanneer het beslag er voldoende luchtig is nog 2 minuten in een lagere stand. Zo wordt het beslag steviger en de structuur fijner.
Spatel het bloemmengsel portiegewijs door het beslag. Vet een lage, rechthoekige bakborm (25 bij 30) in met boter en vul de vorm met het kapselbeslag.
Bak het kapsel 20-25 minuten in de oven.
Het beslag is klaar als het terugveert wanneer je het voorzichtig indrukt.
Los de kapselcake direct op het rooster.
Breng voor de crème de melk aan de kook met 75 gr suiker. Roer ondertussen 75 gr suiker door het eoverige ei en de vanillesuiker.
Haal de melk wanneer hij kookt van het vuur en roer met een garde het eiermengsel erdoorheen.
Zet de pan terug op laag vuur en blijf goed roerer tot de massa dik wordt, niet laten koken anders gaat het geheel schiften.
Laat de massa afkoelen met vershoudfolie eroverheen.
Klop wanneer de massa is afgekoeld 400 gr boter zalvig. Doe beetje bij beetje de gekookte massa erbij.
Warm tussendoor steeds een beetje op zodat het geheel soepel blijft.
Stop wanneer alles gemengd is nog niet met roeren, maar klop het geheel lekker luchtig.
Snijd de kapselcake voorzichtig horizontaal door midden in 2 dunne plakken.
Verdeel 1/3 deel van de crème over 1 van de plakken en leg de andere plak er bovenop.
Snijd de cake in banen van 30x4 cm.
Smeer de banen rondom in met de overige crème.
Rol de helft van de marsepijn tussen vershoudfolie uit tot een dunne plak (ongeveer 2 cm fik, 40x48 cm). Verwijder de bovenste laag vershoudfolie van de marsepein en vouw de marsepein om de cakebanen.
Dit is voor 12 stuks, anders moet je een te grote plak marsepein in één keer rollen.
Met de overge marsepein doe je hetzelfde. Snijd de banen in stukke van 8 cm.
Breek de chocolade in stukken en smelt hem au-bain-marie. Haal de zijkanten van de mergpijpen door de gesmolten chocolade en laat de chocolade hard worden. Vorm een puntzakje van een stukje bakpapier, vul het zakje met chcolade en spuit er figuurtjes mee op de mergpijpen.