Benodigdheden (14p):
-1 kg zeezout
-500 gr fijne kristalsuiker
-750 ml droge coder
-250 ml cognac
-klein bosje dille
-1, 2 kg zalm
-olijfolie
-2 banaansjalotten, gesnipperd
-2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
-1 kg knoldelserij, in dunne plakjes
-250 gr waterkers
Voor de dillesaus:
-2 eidooiers
-2 tl Engelse mosterd
-2 tl fijne kristalsuiker
-2 el citroensap
-3 el gehakte dille
-100 ml raapzaadolie
-100 ml room
Mis het zout, de suiker, cider, cognac en dille.
Leg de zalm in een diepe blaadslee en schenk de marinade erover. Dek af met vershoudfolie en laat de vis zo 10 uur in de koelkast staan.
Keer hem om en laat hem nog een 20 uur marineren.
Spoel de vis dan af en dep hem droog.
Bewaar hem tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Voor de dillesaus: klop de eidooiers met de mosterd, suiker en het citroensap 1 minuut.
Voeg geleidelijk de olie toe, klop de room erdoor en bewaar de saus in de koelkast.
Fruit de sjalot snippers en knoflook in wat olie Doe de ze in een kom met knolselderij en wat van de dille saus.
Serveer de plakken zalm met de dillesaus, wat knolselderij e waterkers.