Gazpacho

Benodigdheden:
-2 zoete puntprika's
-6 tasty-tom tomaten
-1 mespunt komijnzaadjes
-2 tenen knoflook
-1 tl grof zeezout
-2 sneedjes ouw witbrood, ontkorst en verkruimeld
-100 ml olijfolie
-1 komkommer
-2 eieren
-1 zoete ui, gesnipperd
-2 takjes munt, fijngesneden
-1 el rodewijnazijn
-ijsblokjes

Verwarm de oven voor op 225 graden en rooster hierin de paprika's 10 minuten.
Doe de paprika's in een gesloten plastic zakje, zodat het velletje makkelijk los laat.

Snijd de tomaten kruislings en dompel ze achtereen volgens onder in kokend water en ijskoud water, zodat het velletje er gemakkelijk af kunt trekken.
Snijd 5 tomaten in grove stukken en 1 tomaat in kleine blokjes, houd die apart.

Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan totdat ze beginnen te geuren.
Laad ze zaadjes afkoelen en wrijf ze fij in een vijzel met zeezout.
Voeg het broodkruim en 1 el olijfolie toe en wrijf dit tot een grove pasta.

Halvee de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snijd het vruchtvees in grove stukken.
Snijd één zesde deel in kleine blokjes en houd die apart.

Kook de eieren en snijd ook deze in piep kleine blokjes.

Wrijf zo veel mogelijk van het vel van de paprika's af, verwijder de groene bovenkant.
Houd de paprika op z'n kop en vang het vocht op.
Verwijder daarna de zaadlijsten, snijd 1/6 deel van de paprika in kleine blokjes en houd die apart.

Doe de knoflookpasta in een blender en pureer dit samen met de grove stukken tomaat, komkommer, de paprika, het opgevangen paprikavocht, de ui en de munt.

Schenk de rest van de olie al draaiend bij de groentepuree totdat een dik soepje is.
Breng het geheel op smaak met wijnazijn, zout en peper.
Serveer de soep met ijsblokjes en garneer met de apart gehouden blokjes tomaat, komkomer, paprika, ei en munt.

Lekker met dikke plakken zelf gesneden en gebakken brood.

Rating: 3.1337907375643 sterren
583 stemmen