Feesttaart met frambozen en witte chocolade
Benodigdheden:
-150 gr bloem + extra om te bestuiven
-1 vanille stokje, merg
-350 gr suiker
-10 eieren, eidooiers en eiwit gescheiden
-100 gr maïzena
-300 gr witte chocolade, gehakt
- 1 1/2 vl slagroom
-75 ml frambozenlikeur
-1 pot frambozenjam
-600 gr frambozen
-1 zakje groene munt
Oven voorverwarmen op 175 graden.
Bodem van de spingvorm losmaken, met bakpapier bekleden en teru in de vorm klemmen.
Springvorm dun met bloem bestuiven.
Vanillestokje in de lengte opensnijden en de zaadjes eruit schrappen.
Vanillemerk met suiker omscheppen.
In een grote kom de eierdooiers met 100 gr van de vanillesuiker in een mixer tot een lichgele, luchtige crème mixen.
In een vetvrije kom met een schone mixer de eiwitten met een mespunt zout stijfkloppen.
Tijdens het kloppen in gedeelte 150 gr vanillesuiker toevoegen.
Eiwit voorzichtg door de eidooier scheppen.
Bloem en maïzena erboven zeven en er in enkele slagen door heen spatelen.
Mengsel over 3 springvormen verdelen en gladstrijken.
Bodems in de oven ongeveer 35 tot 40 minuten gaar bakken. (de kleinste vorm na 30 minuten uit de oven halen).
Bodems laten afkoelen.
Witte chocolade in een kom boven de pan net niet kokend water laten hangen. De chocolade voorzichtig laten smelten.
Chocolade op een metalen plaat uitstrijken. In de koelkast laten opstijven.
Na ongveeer 30 minuten de plaat met chocolade ut de koelkast nemen, op de werkvlak leggen en tegen de muur plaatsn.
Breed paletmes net iets onder de chocolade steken en voorzichtig duwen zodat er krullen ontstaan.
In een grote kom de helft van de slagroom met 50 gr vanillesuiker stijfslaan.
Taartbodems elk in 2 lagen snijden door met een groot mes halverwege de taart et snijden.
Vervolgens al draaiend snijden totdat de laag los is.
Opengesneden taart met likeur besprenkelen.
In een steelpan de jam verwarmen, tot de jam vloeibaar wordt.
Van elke taart 1 helft dun met jam en vervolgens met slagroom besmeren.
Daar bovenop de frambozen leggen en de bovenste taarthelft weer terug leggen.
Dan de rest van de slagroom met de rest van de vanillesuiker stijfslaan en de bovenkanten van de taarten rijkelijk besmeren met slagroom.
In het midden van de taarten met een appelboor een gat uitboven.
Blaadjes munt van de takjes plukken.
Taarten met chocoladekrullen, de rest van de frambozen en munt garneren.
Taarten op etagere leggen en deze opbouwen.