Zalmcarpaccio
Benodigdheden (4p):
-1 stuk zalmfilet van 500 gr, zonder vel
-extra vierge olijfolie
-5 el olijfolie
-zeezout
-zwarte peper
-1 el tijmblaadjes
-1 el mierikswortel
-4 el crème fraîche
-1/2 citroen geperst
-handje bladpeterselie, grof gehakt
-10 blaadjes munt
-1 rode peper, in dunne ringen
Wrijf de zal in met zoveel van de olijfolie als nodig is.
Meng in een kommetje zout en peper met de tijm en sprenkel dit over de zalm.
Druk het menhsel met je handen goed in de vis.
Vergit een grill-, barbecue- of koekenpan en schoei de zam in ongeveer 30 seconde aan beiden kanten dicht.
De zalm moet nog wel heel rauw zijn, maar een krokant korstje hebben.
Meng de mierikswortel met de crème fraîche en meng er luchtig een muspunt zout en peper door, en het citroensap.
Snijd de zalm in pakken van 1 cm dik; gebruik hiervoor een vlijmscherp fileermes.
Leg de plakjes op borden en druk de zalm met je vingers plat op het bord.
Meng de peterselie met de munt, rode peper en een scheutje olijolie.
Zorg dat de kruiden helemaal met olie zijn bedekt en strooi ze over de zalm.
Schep een beetje van de crème fraîche en wat olijfolie over de zalm en eindig met versgemalen zwarte peper.