Tarte tatin met sjalotten
Benodigdheden (4p:)
-5 plakjes diepvriesbladerdeeg
-500 gr mooi kleine sjalotten
-1 vol glas rode wijn
-1 el balsamicoazijn
-75 gr boter
-1 el suiker
-paar takjes verse tijm
-peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden
Verwijder de schillen van de sjalotten maar laat ze wel heel.
Smelt de boter en de suiker in een pan die ook in de oven kan. Doe de sjalotten erin en laat met de deksel erop een half uur haal zachtjes stoven en karameliseren. Halverwege omscheppen.
Haal de deksel eraf, voeg de rode wijn, balsamico, peper en zout toe en zet het vuur hoger.
laat inkoken tot al het vocht bijna verdampt is maar de sjalotten nog wel wat vochtig zijn.
Laat intussen het bladerdeeg iets ontdooien en maak er dan een ronde lap van, net iets groter dan de vorm.
Bedek de sjalotten met het deeg en stop aan de zijkanten een beetje in.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak in 20 tot 25 minuten het deeg goudbruin en knapperig in de oven.
Haal uit de oven, laat eventjes staan en keer dan om op een schaal.
Bestrooi met tijm