Brooddeeg

Benodigdheen (16 broodjes):
-20 gr verse gist of 5 zakjes gedroogde gist (7 gr)
-30 gr vloeibare honing, of suiker
-6 1/4 dl lauw water
-1 kg bloem van harde tarwe + extra om te bestuiven
-20 gr zout
-olie

Los de gister met de honing op in de helft van het lauw warme water.
Maak op een schoonwerkbla of in ene grote kom een berg van de bloem vermengd met het zout.
maak een kuiltje in het midden en giet het opgeloste gistmengsel in.
Maak vanuit het midden met 4 vingers van je hand, ronddraaiende bewegingen van het midden naar buiten.
meng steeds meer bloem door het gistmengsel totdat het vocht volledig is afgelopen.
Giet de andere helft van het lauwe water in het midden en werk er geleidelijk alle bloem door tot een vochtig deeg ontstaat.
(Sommige bloemsoorten hebben iets meer water nodig, dus wees niet bang om de hoeveelheiden een beetje aan te passen)>

Kneden, dit is het beste onderdeel.
Het deeg 5 minuten lekker rollen, duwen en vouwen.
Hierdoor ontwikkelt zich het gluten en de structuur van het deeg.
Wrijf eventueel je handen in met wat bloem als het deeg aan je handen plakt.

bestrooi na het kneden je handen met bloem en bestuif ook d ebovenkant van het deeg.
Maak er ee ronde vorm van en leg het deeg in een grote, licht me olie ingevette, schaal.
Snijd de bovenkant van het deeg diep in met een mes.
Dit zorgt er voor dat het deeg zich ontspant en makkelijk rijst.
Dek de kom af met een vochtige theedoek of plastic folie en laat het rijzen tot 2 keer de hoeveelheid.

Afhankelijke van de omstandigheden neemt het rijzen 40 minuten in beslag.
Het deeg rijst sneller op een warme, vochtige, tochtvrije plaats, bijvoorbeeld in de buurt van een warm formuuis of warme kamer.
Het verbetert de smaak en de structuur van het deeg.

Als het deeg twee maal zoveel is geworden met je e lucht eruit slaan door het 1 minuut in elkaar te stompalen.
Dan is het deeg klaar om tot een pizza of plat brood te worden getransfromeerd.

Rating: 2.8242280285036 sterren
421 stemmen