Hazelnootschuimtaart
Benodigdheden (16 stukken):
-200 gr eiwit (afwegen)
-600 gr suiker
-150 gr gebroken hazelnoten
-60 gr maïzena
-3 espresso
-500 ml melk
-30 gr patentbloem
-2 eieren
-275 gr boter
-75 gr amandelschaafsel
-ca 16 hele hazelnoten
Verwarm de oven voor op 150 graden
Doe de eiwitten in een ruime vetvrije kom en klop ze luchtig.
Voeg zodra de eiwitten echt wit ien al kloppend in 4 delen 350 gr suiker toe.
Klop in totaal ongeveer 7 minuten, de eiwotten zijn nu stevig als slagroom.
Meng de gebroken hazelnoten met 30 gr maïzena erdoorheen.
Teken op bakpepier 3 circkels van 26 cm doorsnede. Spijt met een spuitzak 3 ronde plakken van het hazelnootschuim in de circkels.
Bak het schuim ongeveer 1 uur in de oven lichtbruin en droog.
Laat goed afkoelen.
Zet voor de mokkacrème 3 shots espresso.
Doe 50 gr suiker in een pan met een dikke bodem.
Zet de pan op een laag vur en karameliseer de suiker lichtbruin. Laat de suiker niet verbranden.
Als de suiker mooi vloeibaar en lichtbruin is voeg dan de espresso toe, dit gaat erg borrelen en er komt veel stoom vrij dus wees voorzichtig.
Laat even doorkoken totdat de karamel is opgelost. Laat goed afkoelen.
Kook 400 ml melk in een pan met een dikke bodem.
Meng de overige melk met 200 gr suiker, 30 gr maïzena, de bloem en de eieren goed door elkaar.
Roer de kokende melk door het mengsel en roer met ene garde goed door.
Doe alles terug in de pan en laat het geheel al roerend even doorkoken.
Schenk de banketbakkersroom in een kunstofbak, dek deze zonder lucht af met vershoudfolie en laat afkoelen.
Roer de boter met een keukenmachine of een handmixer zalvig.
Roer eerst de banketbakkersroom glad met een garde en meg de room vervolgens met de boter.
Klop het geheel lekker luchtig. Voeg de mokka naar smaak eraantoe.
Neem de bodem van een springvorm (26 cm), leg er een van de hazelnootschuimplakken op en spuit er met een een spuitzak een laagje mokka op. Leg de tweede schuimplak erbovenop en spuit opnieuw een laagje mokkacrème erop. Duw de laatste pak schuim er voorizchtig op.
Dankzij de bodem van de springvorm kun je de taart goed vasthouden.
Smeer de taart rondom in met mokkacrème en voorzie de zijkanten van amandelschaafsel.
Spuit met de laatste mokkacrème rozetten op de taart en duw op iedere rozet een hele hazelnoot.